Ayre Chamberlain Gaunt - The Point

Project Details


  
    

Project - The Point  
Client - Tadley & District Community Association
Contractor/Developer - Francis Construction
Sector -  Leisure 
Architect -  Ayre Chamberlain Gaunt 
Surveyor –  APS Associates 
Technology - Timber

Project Overview


The Point is a new youth club designed in collaboration with the young people of Tadley. Situated on a vacant parcel of land to the rear of the existing 1980s Community Centre, The Point is modern and playful, complementing the scale of the surrounding buildings. The L-shaped configuration and striking roof form create an entrance courtyard space against the existing building, while the eaves to the rear is kept low to avoid overbearing to neighbouring properties.

Dark grey fibre cement cladding acts as the skin of the building, wrapping around the roof and walls to create a seamless mass into which windows and openings are punched. These breaks in the form introduce warmer timber tones through timber veneered rainscreen cladding which in turn reveal the internal spaces beyond. Inside, walls and ceilings use birch faced plywood while the exposed roof structure is made of glued laminated timber and plywood panels. The timber-framed wall panels and floor cassettes were prefabricated offsite for improved quality control and to speed up the construction time.

A generous entrance space opens onto a floated concrete floor that complements the tones of timber while providing a hardwearing surface that will stand the test of time. The building plan is based around a flexible ‘spine wall’ of storage and activity pods. These pods are conceived as ‘secret spaces’ situated throughout the building. At ground floor a café/kitchen space and large multipurpose hall form the main spaces while the upper level houses a fully equipped music room and recording studio, breakout spaces, meeting room and another multipurpose hall.

Outside, a recreation area provides activity spaces for both the existing Community Centre and The Point while a new pedestrian walkway and raised sculptural seating emphasise the main entrance.


< BACK TO ALL PROJECTS

 
 
Directory Search
 
Join Today! Become a Offsite Construction Hub member today and take advantage of the benefits of membership.
Member Login
 

View Video

Newsletter
 
 
 

ENTRY DEADLINE:
11.01.2019

The Offsite Construction Awards are back and set to be even bigger than before with 22 categories all FREE TO ENTER, so why not shout about your offsite project, technology or people and get the recognition that is deserved!

The entry system is now open and the deadline for completing your submission is the 11.01.2019 - for more information visit:

WWW.OFFSITEAWARDS.CO.UK


Sponsorship opportunities are available - contact Julie Williams on
01743 290042 or julie.williams@radar-communications.co.uk